Diety oparte o dostarczanie produktów roślinnych zyskują coraz większą popularność. Bez wątpienia stosowanie tego rodzaju rozwiązań przynosi określone korzyści, ale także zagrożenia (np. ryzyko wystąpienia określonych niedoborów żywieniowych). Jeśli rozpatrujemy potencjał diet wegańskich w kontekście zwalczania zespołu metabolicznego i jednej z [...]
To fakt, że posiłki bogate w cukier sprawiają ogromną przyjemność. Kto z nas nie uwielbia czekoladek, ciastek czy innych słodyczy? Sprawiają nie tylko ogromną przyjemność dla naszego podniebienia, ale również są pomocne w chwilach gorszego samopoczucia. Wiedzą o tym w szczególności kobiety, które bardzo często nie wyobrażają sobie pewnego etapu [...]
[...] swoją uwagę w stronę suplementacji białkami roślinnymi. Powszechnymi źródłami protein są soja, konopie, ryż i groch. Dlaczego warto postawić na rośliny? Wiele osób z przyczyn zdrowotnych i światopoglądowych rezygnuje z jedzenia mięsa, inni idą o krok dalej, zupełnie eliminując z diety wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym nawet [...]
[...] Związane jest to nie tylko z samym bólem, ale również utrudnieniem spożywania posiłków. Podczas gdy łagodzenie infekcji wymaga wysokiej podaży substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych, z pewnością jest to aspekt utrudniający powrót do zdrowia. Leczenie bólu gardła Leczenie bólu gardła podczas przeziębień nie zawsze [...]
[...] że powinna być zdrowa i prawidłowo zbilansowana, to musi jeszcze zapewniać pewne walory smakowe. Otóż nawet najlepiej skomponowana pod względem zawartości substancji odżywczych dieta nie przyniesie oczekiwanych efektów, jeśli przez brak smakowitości potraw posiłki będą pomijane, lub zastępowane czymś „spoza listy”, jak fast food, czy słodkie i [...]
[...] jadł tylko sałatę”, co tylko obnaża niewiedzę na temat tego, jak może wyglądać dieta wegańska, a może przecież być bardzo urozmaicona. Weganie jedzą przecież makaron, chleb czy ziemniaki pod różną postacią. Posiłki naprawdę mogą być bardzo urozmaicone, a na rynku istnieje wiele zamienników mięsa w postaci roślinnej, jak na przykład roślinne [...]
Ludzie boją się szczepionek oraz innych "zagrożeń", które mają więcej wspólnego ze science-fiction niż z rzeczywistością. Sztandarowym przykładem są zamienniki cukru, słodziki, które stały się ofiarą wojny z „chemią”. Taki sam los spotkał syrop glukozowo-fruktozowy, nikt nie patrzy na badania mówiące o tym, iż równie negatywnie oddziałuje na [...]
[...] od zwykłego cukru, ale ma znikome ilości kalorii. Znajduje się w wielu produktach, które znaleźć można w sklepach, zwłaszcza tych, które są reklamowane jako "bez cukru" czy "light". Możemy go znaleźć przede wszystkim w dietetycznych napojach lub pod postacią tabletek/proszków dodawanych do napojów / potraw. Rozsądne stosowanie słodzików [...]
[...] ryzyko niektórych chorób. Inni nie jedzą mięsa, ponieważ chcą chronić środowisko. Być może w Twojej głowie pojawiła się myśl, by wypróbować dietę wegańską i sprawdzić, czy ten sposób odżywiania jest dla Ciebie odpowiedni. Pamiętaj, że jest wiele produktów, które nie są dozwolone w tej diecie i nie jest to tylko mięso. Czego nie można jeść, [...]
Czy weganie muszą uważać na to, jakie jedzą pieczywo? Okazuje się, że tak. Mówi się, że dobry chleb powinien mieć w składzie tylko mąkę, wodę, sól oraz zakwas bądź drożdże. Dobrze, jeśli zawiera dodatki w formie nasion, ziaren, otrąb i pełnoziarnistych zbóż. Niestety okazuje się, że kupując pieczywo, zwłaszcza w markecie, trzeba uważnie czytać [...]
[...] na ich spożycie, a dodatkowo nie zawierają niekorzystnych z punktu widzenia metabolicznego składników, to zawsze warto mieć je w szafce. Zarówno domowej, jak i hotelowej, czy też w miejscu pracy. Zwłaszcza, kiedy są to płatki z unikalnym składem i zawierające aż 26 g białka na 100 g produktu, dzięki czemu oprócz walorów smakowych wzbogacają [...]
Istnieje wiele powodów, dla których ludzie decydują się przejść na weganizm. Ze względów zdrowotnych, środowiskowych, ideologicznych czy z miłości i troski o zwierzęta. Dieta ta ma liczne grono miłośników na całym świecie, a na półkach sklepowych możemy znaleźć coraz więcej vege produktów. W odróżnieniu od wegetarian, weganie nie spożywają żadnych [...]
Przyjemny anyżkowy zapach, który zawdzięcza olejkom eterycznym. Specyficzny smak i oryginalny wygląd. Warzywo to jest niezwykłe również z powodu właściwości leczniczych. Koper włoski zwany inaczej fenkułem jest uprawiany w krajach śródziemnomorskich jako warzywo. W Polsce głównie do celów leczniczych. Zawiera lecznicze substancje czynne glikozydy [...]
[...] śniadanie to bardzo ważny posiłek, który dodaje energii na cały dzień. Jednak w obecnych czasach, gdzie tempo życia jest tak wysokie, że nie mamy czasu nawet na chwile odpoczynku, a tym bardziej na przygotowywanie zdrowych dań, sprawia, że często wychodzimy z domu, nie jedząc nic. Niestety badania wskazują, że unikanie śniadań (pomijając [...]
[...] wrażliwości insulinowej. Żywność wchodząca w skład diety wegetariańskiej wykazuje działanie ochronne ważne w profilaktyce chorób układu krążenia, zespołu insulinooporności czy cukrzycy. Badanie naukowe Naukowcy oceniali: stężenie cukru stężenie insuliny wskaźnik insulinooporności (HOMA-IR) Nadzorem objęto 2 grupy osób w wieku od 19 do 64 lat, [...]
[...] któremu towarzyszy ból i trudność w spożywaniu posiłków. Należy do najczęściej występujących zaburzeń w obrębie górnego układu oddechowego. Skutecznie potrafi wykluczyć z pracy i innych aktywności na kilka lub kilkanaście dni. Zapalenie może występować na skutek pojawienia się różnych czynników, jednak leczenie objawów często jest [...]
Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez małego słodkiego co nieco. Odrobina łakoci do Pysznej Kawusi, słodki deser, czy energetyczne pyszne śniadanie to tylko niektóre momenty dnia, gdy pozwalamy sobie na odrobinę rozpusty i cukrowej przyjemności. Jednak każdy, kto rozsądnie podchodzi do żywienia, jest świadomy, że cukier nie powinien stanowić [...]
Siemano. Mam na chacie kilka słoików miodu lipowego i mam pytanie czy właśnie ten miód uzupełni mi glikogen po treningu?? Jak tak to jaką ilość musze go rozmieszać z wodą?? Pozdro...
Witam. Wiadomo, że na redukcji cukier pod każdą postacia nie wskazany. Jednak zastanawiam się, czy ograniczając wszystkie inne źródła cukru do zera, moge około 20g dziennie dokładać do twarogu? Pytam, bo zdania na temat naturalnego miodku są podzielone. Pytam więc czy moge???